Gratis studie overzicht
Buitenland studeren. Een overzicht van de landen waar je gratis in het buitenland studeren kan. Wij hebben het grote voordeel dat we als EU-burgers gebruik kunnen maken van het gratis onderwijs in andere EU-lidstaten. Hier informatie over het Studeren in Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en Schotland.
Buitenland studeren: Gratis studeren binnen Europa
Studeren in het buitenland is een avontuur dat voor veel mensen erg aanlokkelijk klinkt. Het is een kans om je zelf te ontplooien, om meer van de wereld te zien en andere culturen te leren kennen. Studenten die een semester op Erasmus uitwisseling zijn geweest, weten al hoe ontzettend leuk en leerzaam het kan zijn. Hier hoef je het niet bij te laten, want het is binnen de EU mogelijk om zelfs een volledige Bachelor- of Master opleiding in het buitenland te doen. En dat volledig gratis. Vanwege EU-wetgeving mag een lidstaat niet discrimineren op nationaliteit en is verplicht om EU-burgers hetzelfde te behandelen als de eigen onderdanen. En dit is, gelukkig voor ons, ook het geval voor onderwijs. Als de bevolking van een EU-land gratis mag studeren, mogen andere EU-burgers dat ook. Dit heeft al gevolg dat binnen de EU veel studenten hun koffers pakken en hun universiteit of hoge school verruilen voor een andere gratis universiteit of hoge school. Nu ook in Nederland er steeds meer bezuinigd wordt op onderwijs en er bijvoorbeeld voor een tweede studie wettelijke collegegeld moet worden betaald, klinkt gratis studeren in het buitenland als muziek in de oren.
In welke Europese landen kan ik in het buitenland studeren?
Landen waar je geheel gratis kunt studeren zijn:
- Zweden
- Denemarken
- Noorwegen
- Finland
- Schotland
Landen waar je aan sommige universiteiten gratis mag studeren in het buitenland:
Waar je rekening mee moet houden wanneer je in het buitenland studeren gaat
Studiefinanciering en studenten OV vergoeding in het buitenland
Binnen Europa is het bijna honderd procent zeker dat je de Nederlandse studiefinanciering mee mag nemen over de grens. Dit is wel onder de voorwaarde dat het een volledige opleiding is. Op de duo site vallen alle voorwaarden te lezen en kun je het aanvraag formulier vinden. Daarnaast kun je ook een maandelijkse vergoeding krijgen voor het niet gebruiken van je Student OV in Nederland.
Duurdere levensstandaard bij in het buitenland studeren
In bijna alle gevallen is het collegegeld weliswaar gratis, maar is de gemiddelde levensstandaard iets hoger dan in Nederland.
Met Noorwegen als verreweg de duurste bestemming. Vandaar dat het soms nog best duur uit kan pakken. Zorg er daarom voor dat je een goede afweging maakt en als je gaat een goed budget opstelt. Budgetteren is cruciaal bij in het buitenland studeren. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan.
Verschillende onderwijssystemen in het buitenland
Elk land heeft een eigen onderwijs cultuur en dat is ook merkbaar op de universiteiten en hoge scholen. Per land verschilt niet alleen de manier van lesgeven, maar ook het cijfersysteem en het onderwijssysteem. Zo duren de Masters in Scandinavië bijna zonder uitzondering twee jaar en kunnen Bachelors in Schotland ook vier jaar duren. Hier moet je rekening mee houden wanneer je in het buitenland gaat studeren aangezien er in Nederland maar vier jaar studiefinanciering wordt uitgekeerd.
Engelse taaltoets bij studeren in het buitenland
Aangezien je een Engelstalige opleiding gaat doen, moet je ook kunnen aantonen dat je Engels van een dusdanig goed niveau is dat je zonder problemen deel kunt nemen aan de colleges. Deze toetsen zijn helaas vrij duur om te laten afnemen. De meeste voorkomende toetsen zijn de TOEFL en de IELTS test. Denk eraan dat de toetsen vaak maar 2 jaar geldig zijn, dus zorg er voordat je wordt toegelaten binnen die 2 jaar.
Buitenland studeren en een bijbaan
Wanneer je binnen de EU studeert, heb je als student geen werkvergunning nodig om te mogen werken. Jouw verblijfsvergunning is op basis van EU- student zijn en dat betekent dat je er naast mag werken en zit er geen limiet op het aantal uren. Wel zul je jezelf bij de gemeente moeten registeren omdat je een je werkgever een persoonsnummer van je nodig heeft. Ook zul je jezelf aanmoeten melden bij de belastingdienst. Daarnaast is het ook verstandig om een bankrekening te openen in het land van bestemming.
Verschil tussen studiepunten systemen in het buitenland
In bijna heel Europa wordt het ECTS systeem gehanteerd. ECTS staan voor het aantal studieuren die voor het behalen van een studiepunt nodig zijn. Bij de meeste Europese universiteiten moet je 60 ECTS halen per jaar. In enkele landen verschilt dit echter. Zo ook in Schotland waar gebruik wordt gemaakt van het SCQF credit systeem. In mijn andere artikel is te lezen hoe je ECTS om moet zetten naar Credits in andere landen.
Verschil in cijfer systemen in het buitenland
Ook worden er verschillende beoordeling systemen of cijfers systemen gehanteerd in het Buitenland. Wees er van bewust dat niet alle landen het 1-10 systeem kennen en er vanuit kunnen gaan dat een 10 gelijk aan een A staat. Dit is niet het geval aangezien er in Nederland praktisch nooit een 10 wordt gehaald. Dit kan dus nadelig voor de Nederlandse student uitpakken.
Voordelen en Nadelen per land bij in het buitenland studeren
In mijn onderstaande artikelen kun je per land lezen wat de voordelen en nadelen van in het buitenland studeren in dat specifieke land zijn. Ook vind je een korte introductie per land. Tot nu heb ik informatie over gratis studeren in Zweden, Denemarken, Schotland, Noorwegen, Finland en Scandinavië (in het algemeen) op een rij gezet.